torsdag, april 10, 2008

Får vi byta namn på vår by?



Jag kan inte känna mig annat än konfunderad över att jag missat att reflektera över den här skylten, trots att jag varit i Hjälmsjövik flertalet gånger.... Kasnke finns det för många småhålor med mystiska namn i Skåne för att man ska reagera.

Undrar hur mycket det påverkar en vad stället heter som man bor på. Många har ju ansökt om att få byta namn på sina byar och samhällen. Analt kanske inte är så kul, precis som kukkula och snopparp. Eller vad sägs om fittmyra? När Ronny och Ragge var poppis ville de boende på "Pökängsstigen" byta namn på sin gata, men fick nej.

Namn som från början inte var konstiga måste kunna börja låta konstigt med tiden. Språket utvecklas och vi får in nya ord. Visst måste vi väl då kunna få bya ortsnamn och gatunamn då också? Därför att de gamla namnen inte känns passande till dagens språkbruk.

Tänk bara vad en viss sång av Gyllene Tider gjorde för ett uttryck som "Sätta på".

1 kommentar:

Jorma sa...

Hmm, kufisk länk du fått däri föregående kommentar. Spamfånerier kan man säga. Det är i sanning intresant att se hur sakers innebörd ändras. O Fittmyra kommer väl rätt så rakt från finskans "Vittula", ju ;)