tisdag, mars 11, 2008

Lite sexualkunskap

Fåraherden Syphilis uppträder i en medicinsk lärodikt av Girolamo Fracastoro (1483-1553). Titel på dikten var Syphilis sive de morbo gallico, vilket betyder "Syfilis, eller om den spanska sjukan". Ordet och namnet Syfilis är sammansatt av latinets sus (svin) och grekiskans philos (vän). I berättelsen retar herden guden Apollo, vilken straffar honom med sjukdomen. Fracastoro lär ha skrivit sitt verk med anledning av en epidemi bland franska soldater i Neapel 1495. Ursprunget till Syfilis ä omdiskuterat, men sjukdomen anses vanligen ha inpoterats av spanjorerna från det nyss upptäckta Amerika (allt skit kom från USA redan då). De första uppgifterna noteras på 1490-talet i medelhavsområdet. Smittämnet upptäcktes först 1905.

Den tyske gynekologen och sexologen Ernst Gräfenberg (1881-1957) var den första att göra ett pessar av guld och silvertråd. När han på 1940-talet forskade om födelsekontrollsmetoder, belav han den första att beskriva den punkt som uppkallats efter honom. Zonen "återupptäcktes" av amerikanska forskare (där har ni USA igen) på 1980-talet och kallades G-spot efter Gräfenberg. Den beskrivs som ett bönformigt område som vid stimulering via slidväggen kan famkalla vaginal orgasm. Existensen av G-punkten fortsätter att vara vetenskapligt omstridd.

En kondom är ett prevenivmedel i form av en böjbar hylsa av tunt gummi eller konstmaterial. Ursprunget är osäkert men kan komma av latinets "condomare" som betyder fullständigt tämnja/behärska. Enligt andra kommer ordet av 1700-talsengelsmannen Condom, som förespråkade fårtarmar som preventivmedel. Hur som helst har preventivmedlet fårtarm varit känt i många hundra år och England var mot slutet av 1700-talet en av världens största kondomproducenter.

Den bibliske figuren Onan ingick på befallning av sin far ett äktenskap med sin svägerska Tamar, efter att hans bror avlidit. Fick de en son ihop skulle han betraktas som förstfödd till hans avlidna bror. Detta ville onan inte gå med på så han tillämpade avbrutet samlag. Ordet onani avser alltså helt felaktigt självtillfredsställelse.

1 kommentar:

Anonym sa...

Vad är syftet med denna blogg?Berätta om något urgammalt och mossigt eller om er själva??Det levande går före det döda och begravda.Berätta gärna om era egna äventyr´i den vägen dvs komdomer etc fler läsare-garanterat!